10 produktów, które przyspieszą Twój metabolizm!

10 produktów, które przyspieszą Twój metabolizm!

Metabolizm to proces, w którym twoje ciało przekształca żywność, którą jesz w energię. Podstawowa szybkość przemiany materii (BMR) w organizmie pomaga utrzymać podstawowe funkcje, takie jak odnowa i naprawa komórek, krążenie krwi, oddychanie i równowaga hormonalna, gdy odpoczywasz. Kilka czynników wpływa na podstawową szybkość metabolizmu, w tym wiek, płeć, waga, wzrost i dieta.

Im szybsze tempo przemiany materii, tym bardziej jesteś energiczny i aktywny! Jeśli jednak tempo przemiany materii jest wolne, możesz napotkać poważne problemy, takie jak zmęczenie, wysoki poziom cholesterolu, osłabienie mięśni, suchość skóry, przyrost masy ciała, obrzęk stawów, ciężkie miesiączkowanie, depresja i powolne tętno. Ważne jest, aby pobudzić metabolizm, aby utrzymać zdrowe ciało.

Podczas gdy prawdą jest, że metabolizm jest częściowo rządzony przez genetykę, istnieje wiele sposobów na naturalną regenerację. Jednym ze sposobów jest spożywanie pokarmów, które przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu.

Oto 10 najlepszych pokarmów, które przyspieszą Twój metabolizm.

Cytryny

Są doskonałym źródłem pożywienia, aby nadać metabolizmowi przesterowanie. Pomagają w detoksykacji wątroby i oczyszczaniu układu pokarmowego. Enzymy i witamina C w cytrynach pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, zamieniając je w związki, które są usuwane z organizmu w postaci odpadów. To ostatecznie pomaga w poprawie funkcji metabolicznych.

Wyciśnij sok z ½ cytryny do szklanki ciepłej wody i pij go codziennie rano na pusty żołądek, aby przyspieszyć metabolizm. Możesz również włączyć cytryny do swojej regularnej diety, aby nadać smak swojej żywności, a także czerpać korzyści zdrowotne.

Zielona herbata

Mówiąc o wzmacniaczach metabolizmu, zielona herbata jest jednym z najlepszych suplementów diety. Zielona herbata zawierająca przeciwutleniacze i polifenole pomaga w poprawie aktywności metabolicznej organizmu.

Badanie z 1999 r. opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition donosi, że zielona herbata ma właściwości termogeniczne i sprzyja utlenianiu tłuszczów

Późniejsze badanie z 2010 roku opublikowane w Physiology & Behavior wykazało, że zielona herbata jest skuteczną strategią odchudzania i utrzymania wagi. Przeciwutleniacze w postaci kofeiny i katechin pomagają zwiększyć wydatek energetyczny i przeciwdziałać spadkowi tempa metabolizmu, który występuje podczas odchudzania.

Pieprz Cayenne

Pieprz Cayenne zawiera związek znany jako kapsaicyna, który ma pozytywny wpływ na tempo metabolizmu organizmu. Kapsaicyna ma właściwości termogeniczne, które pomagają komórkom przekształcać energię w ciepło.

Badanie z 2008 roku opublikowane w Journal of Biological Chemistry donosi, że kapsaicyna wiąże się ze wzrostem termogenezy, która zwiększa temperaturę ciała i metabolizm.

Badanie z 2011 roku opublikowane w Oxford Journal Chemical Senses potwierdza stwierdzenie, że kapsaicyna indukuje termogenezę, a tym samym pomaga w kontrolowaniu wagi.

Według badań opublikowanych w Journal of Proteome Research w 2010 r. kapsaicyna zwiększa aktywność białek w komórkach tłuszczowych, które pomagają rozkładać tłuszcz.

Grejpfruty

Grejpfruty są bogate w witaminę C, która pomaga w poprawie funkcjonowania układu metabolicznego. Witamina C reguluje metabolizm tłuszczów i wspomaga spalanie tłuszczu.

Grejpfruty zawierają również naringeninę, flawonoid, który ma doskonałe właściwości antyoksydacyjne wymagane do metabolizmu. Naringenina pomaga obniżyć poziom insuliny we krwi. To z kolei prowadzi do zrównoważonego poziomu cukru we krwi i poprawy metabolizmu.

Aby poprawić metabolizm i szybką utratę wagi, jedz więcej świeżego grejpfruta z jego mięsistymi białymi błonami lub pij sok grejpfrutowy z dużą ilością miazgi.

Uwaga: ponieważ sok grejpfrutowy i całe grejpfruty mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami wydawanymi na receptę i bez recepty, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed włączeniem tego owocu do diety.

Jabłka

Jedno jabłko dziennie jest zdrowe pod wieloma względami, może nawet pobudzić metabolizm i pomóc schudnąć. Niskokaloryczne i bogate w rozpuszczalny błonnik, jabłka są doskonałe dla tych, którzy chcą przyspieszyć metabolizm. Zawartość błonnika wspomaga trawienie i wypróżnianie.

W rzeczywistości włókno w jabłku chroni komórki przed wchłanianiem tłuszczu, a także sprzyja absorpcji wody. To z kolei pomaga usunąć złogi tłuszczu z organizmu, zapewniając wzrost aktywności metabolicznej.

Ponadto pomaga dłużej czuć się nasyconym, zapobiegając napadom głodu, które prowadzą do impulsywnych wyborów żywieniowych.

Dodatkowo kilka witamin z grupy B, a także witamina K, potas, magnez i mangan w jabłkach współpracują ze sobą, aby zamienić tłuszcze, węglowodany i białko, które konsumujesz w ciągu dnia w energię. Zielone jabłka są szczególnie korzystne dla zwiększenia metabolizmu.

Imbir

Innym powszechnym składnikiem kuchni, który może pobudzić metabolizm jest imbir. Ma właściwości termogeniczne co oznacza, że ​​jego spożycie może nieznacznie zwiększyć temperaturę ciała. Ten wzrost temperatury ciała wiąże się z wyższym tempem metabolizmu.

Jako środek rozszerzający naczynia, imbir pomaga zwiększyć średnicę małych tętnic i poprawia krążenie krwi. Wiadomo, że zwiększony przepływ krwi i krążenie powodują wzrost temperatury ciała, co z kolei sprzyja metabolizmowi i pomaga organizmowi spalić więcej kalorii.

Badanie z 2009 roku opublikowane w Life Sciences wykazało, że imbir może mieć korzystny wpływ na metabolizm tłuszczu i może pomóc zmniejszyć ilość tłuszczu trzewnego. Regularne przyjmowanie imbiru może nawet ograniczyć potencjalne niekorzystne skutki diety bogatej w cholesterol.

Czarna kawa

Wzmacniająca metabolizm aktywność kawy pochodzi z kofeiny, psychoaktywnego środka pobudzającego ośrodkowy układ nerwowy, który poprawia tempo przemiany materii w organizmie.

Kofeina blokuje hamujący neuroprzekaźnik adenozynę i zwiększa uwalnianie neuroprzekaźników, takich jak dopamina i noradrenalina. Te neuroprzekaźniki pomagają poprawić metabolizm i uwalniają tłuszcz z organizmu .

Według badań z 1980 roku opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition po zjedzeniu posiłku kawa ma natychmiastowy wpływ na metabolizm, zwłaszcza na utlenianie tłuszczu.

W przeglądzie opublikowanym w 2011 r. w Obesity Reviews naukowcy zbadali sześć takich badań i stwierdzili, że suplementacja kofeiną zwiększa wydatek energetyczny organizmu w ciągu 24 godzin.

Ponieważ zbyt dużo kofeiny może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego, zaleca się picie od 2 do 3 filiżanek kawy dziennie.

Cynamon

Cynamon to wyśmienity sposób na przyspieszenie metabolizmu i utratę wagi. Oprócz niskiej zawartości kalorii cynamon jest bogaty w antyoksydanty i związki fitochemiczne, które przyspieszają tempo metabolizmu.

Ten naturalny stabilizator cukru we krwi zawiera procyjanidyny typu A, rodzaj flawonoidów, który jest skuteczny w kontrolowaniu insuliny, transportowaniu glukozy do komórek i promowaniu syntezy glikogenu w organizmie.

Cynamon zawiera metylohydroksychalkon (MHCP), polimer odpowiedzialny za poprawę poziomu glukozy w organizmie. MHCP wzmacnia działanie insuliny w komórkach, stymulując pobieranie glukozy do komórek, co poprawia syntezę glikogenu i powoduje zwiększoną wrażliwość organizmu na insulinę. Zwiększona wrażliwość na insulinę powoduje zmniejszenie tkanki tłuszczowej.

Eksperci zalecają spożywanie od 1 do 3 gramów (1/2 do 1 łyżeczki) cynamonu dziennie przez 20 dni, aby poprawić metabolizm. Możesz również spożywać go co drugi dzień, ponieważ działanie cynamonu trwa do jednego dnia po podaniu pojedynczej dawki.

Migdały

Jedzenie migdałów może spowodować zwiększenie wydatku energetycznego organizmu. Chociaż migdały są bogate w kalorie są wypełnione niezbędnymi kwasami tłuszczowymi omega-3, które są świetnymi środkami wspomagającymi metabolizm. Te kwasy tłuszczowe zmniejszają produkcję hormonu zwanego leptyną, naturalną substancją chemiczną, która obniża metabolizm.

Ponieważ migdały są bogate w białko, pomagają w spalaniu większej ilości kalorii po ich spożyciu. Jednak nie jedz migdałów w nadmiarze. Wystarczy garść namoczonych lub prażonych migdałów dziennie.

Brokuły

Brokuły są jednym z tych cudownych warzyw, które pomagają poprawić aktywność metaboliczną w organizmie. Są bogate w wapń i witaminę C, oba niezbędne składniki dla poprawy metabolizmu. Wapń działa jak bodziec do pobudzania metabolizmu, a witamina C wspomaga lepsze wchłanianie wapnia.

Ponadto brokuły są wypełnione fitochemikaliami, które przyspieszają rozpad tłuszczu w komórkach, pozbawiając organizm nadmiaru depozytów. Bogate w kwas foliowy, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe omega-3, magnez i witaminy C, K, B6 i B12. Brokuły pomagają spalać tłuszcz bez dodatkowych kalorii.

Dodawanie 1 do 1½ szklanki surowych lub gotowanych brokułów do diety dziennie jest skuteczne w poprawie metabolizmu i promowaniu utraty wagi.

Nasz sklep:

https://zoltic.pl