Dlaczego warto jeść kasze jaglaną?

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną:

Ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
🔹Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
🔹Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
🔹Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
🔹Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
🔹Zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
🔹Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
🔹Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna – 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii).
🔹Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej – zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Nasz sklep:

https://zoltic.pl