Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej – pyszne, lekkie i zdrowe

Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej – pyszne, lekkie i zdrowe

Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - pyszne, lekkie i zdrowe

Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej są pyszne, lekkie i zdrowe. Do tego bardzo niedrogie. Mimo swojej prostoty mają bardzo dobry smak. Kasza jaglana i natka pietruszki wszystko wspaniale łączą. Podawaj z pieczarkami w śmietanie, z sosem pomidorowym lub w towarzystwie sałaty czy surówki o wyraźnym smaku.

 

Składniki na kotleciki z jajek i kaszy jaglanej – pyszne, lekkie i zdrowe

8 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 10 dag)
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki prażonego lnu (lub prażonymi pestkami słonecznika lub sezamu)
1 łyżka miękkiego masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprzdo panierowania i smażenia:
6 łyżek tartej bułki
8 łyżek oleju
1 łyżka masła

Przygotowanie dania kotleciki z jajek i kaszy jaglanej – pyszne, lekkie i zdrowe

  1. Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka następnie, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem – dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
  2. Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).
  3. Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).
  4. Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
  5. Kotleciki smaż na oleju z masłem – na średnim ogniu – po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
  6. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret, lub pieczarkami w śmietanie ponadto świetnie smakują także z sosem pomidorowym.

Ugotuj kaszę wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem, dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).

Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).

Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.

Kotleciki smaż na oleju z masłem, na średnim ogniu, po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret, lub pieczarkami w śmietanie ponadto świetnie smakują także z sosem pomidorowym.

 

 

Źródła:

https://www.mniammniam.com/kotleciki-z-jajek-i-kaszy-jaglanej-pyszne-lekkie-i-zdrowe